FAQ

Vadå Reclaim the Gym, har ni något att göra med Reclaim the streets-rörelsen?
Nej. RTG har inget med dem att göra. Att återta gymmet betyder inte att man ska sittstrejka i munkjackor i foajén och kasta kottar på gymägaren, utan att ta tillbaka känslan som försvann när träningsfabrikerna fick monopol på träning.
Vägra handskar, vägra handledsremmar, vägra dumma maskiner – krita upp, grymta, svettas och om det verkligen behövs, lägg häftstift på bänkarna. Folk sitter för mycket. Eller spring ut i skogen och lyft en sten. Gör pullups i en trädgren. Gör nåt annat.

Det handlar alltså bara om hur man tränar?
Inte riktigt. Det handlar om inställningen till träning i synnerhet och till livet i allmänhet. Vi lever i quickfix-tid där man vill nå målet med en gång, utan insats. Den inställningen är ointressant. Alla mål är i sig meningslösa. Processen är det intressanta. Därför är anabola steroider, extra syrgas vid bergsklättring, fettsugning, köpa horor och dylikt hämmande för utvecklingen.

Står RTG för Reclaim the Gym?
Ja

Vilken är målgruppen egentligen?
Alla som tränar och som är intresserade av fysisk träning och det som hör därtill: Uppoffring, ansträngning och självkännedom. Och naturligtvis fantasi och rörelseglädje.

Varför ska jag tro på det som RTG skriver?
Det behöver du inte. RTG är ingen expert i sig, men då och då intervjuas experter. RTG handlar framför allt om inspiration, om att pröva sig fram, lära sig nya saker och ta del av den kunskap som finns på andra håll.

Ni pratar mest om styrketräning, men kondition då?
Absolut. Allting är ett gym. Även löprundan.