Konsten att sitta på huk

pedestal-squat

Jag har fortfarande träningsvärk efter onsdagens kettlebellpass, så jag valde bort dagens VO2-max pass till förmån för en påse gott och blandat: pull-ups på fingerbräda, ringdips och pistols. Jag försöker lära mig att göra pistols (enbens knäböjar) barfota. Funkar på högern men går sådär på vänsterbenet.

Den västerländska stelheten, som de flesta tycks anamma så fort de kommer in i puberteten straffar sig direkt när man ska göra pistols. Med joggingskor är det inga problem. Den förrädiska dämpningen under hälen lyfter ju upp hälen minst två centimeter. Stelhet i hälsenor och höfter straffar sig inte lika hårt. Testa att göra pistols med en tjock planka under hälen så får ni se. Det kommer att gå bra, vara bekvämt och du kommer stolt deklamera att du gjort din första pistol.
Men du har dessvärre missat hela poängen.

Det är med en viss avundsjuka jag kollar på när min fyraårige son plockar upp något från marken, eller bara leker. Ofta sitter han på huk, med hälarna i golvet, hur bekvämt som helst. Jag kan göra det också, men definitivt inte med samma lätthet. Samma sak gäller många asiater. Ett otal gånger har jag gått förbi olika China trading-affärer i Göteborg och sett personalen sitta utanför och röka en cigg eller bara kolla på folkhavet. De sitter nästan utan undantag på huk, men hälarna i backen och vilar. Jag menar verkligen vilar! Ingen stramhet i hälsenor eller vader, ingen stelhet i höfterna. Jag kan ge mig fan på att de gör en pistol hur lätt som helst.

Jag började fundera på det här på allvar när jag för något år sedan läste en artikel på T-nation, som numer heter Tmuscle. Det är en sajt, som trots sin fokus på muskelmassa (avsändaren är ett företag som säljer kosttillskott) har en och annan läsvärd artikel. Den här hette i alla fall The third world squat, alltså Tredje världens knäböj.

Så här skriver artikelförfattaren Craig Weller, bland annat:

”When it comes to training someone who’s new to the world of squats, deadlifts, and the fine art of picking up heavy stuff, I’ve found a substantial disparity in the learning curve between North Americans and those from third-world countries.

In most cases, the guy who only wears shoes when somebody makes him is going to be pulling deadlifts from the floor and squatting like a pro. While the college kid from San Diego is still working his way down on rack pulls and making a monumental effort to even hit parallel in the squat.

There are a variety of possible reasons for this, but there’s one dominant variable that’s a great predictor of a trainee’s immediate potential before they even step foot in the gym: The third-world squat.”

Hans artikel är definitivt en ögonbrynshöjare och ligger lite i linje med filosofin om barfotalöpning. Det är inte bristen på hjälpmedel och moderniteter som får västerlänningars kroppar att haverera. Tvärtom. Så läs artikeln och fundera på hur ni ska sitta nästa gång ni väntar på bussen.

Comments

Så rätt. Upptäckte min egen oförmåga till att huka i vintras då jag eldade mycket i vår braskamin och tvingade mig själv att sitta på huk framför elden. ”Hukar” nu varje dag i ett par minuter. Gärna tillsammans med min 3,5-åring som naturligtvis spöar skiten ur mig i denna gren. Precis som han spöar skiten ur mig i ”bear walk” och mycket annat ; )
Tack för en suverän blog förresten!

/Joachim

Sorry, the comment form is closed at this time.