VO2-max- längre intervaller effektivare än korta?

Kanske är det som att svära i kyrkan men jag upptäckt att jag ogillar att köra de 15 sekundersintervaller med kettlebell som finns i Kenneth Jays VO2-max protokoll (läs tidigare inlägg). Att bara göra 7 eller 8 repetitioner åt gången, sedan ställa ner vikten och dra igång hela maskineriet igen efter 15 sekunder vila blir helt enkelt avigt och ineffektivt. Det går åt mycket energi till att ställa ner plocka upp vikten och få igång rytmen igen.
Jag har inte provat Jays 36 sekunders invervaller men provade att köpa baklänges stegar på landet med en 20 kilos k-bell.

Snatch 2X10 (10 höger, handbyte, 10 vänster)
Vila 45 sekunder
2×9
Vila 40 sekunder
2×8
vila 35 sekunder
2×7
vila 30 sek.
2×6
Vila 25 sek.
2×5
vila 20 sek
2×4
vila 15 sek
2×3
vila 10 sek
2×2
vila 5
2×1

Jag körde det här efter ett kortare( 6 minuter) 15 sek-protokoll (jag erkänner, jag tröttnade, fick inget flyt).
Under stegarna låg kadensen också på runt 7 reps per 15 sekunder. Sammanlagt blev det 108 reps på under 8 minuter.

Okej, och vad är grejen med sifferexercisen? Jo, jag upptäckte att jag i snitt gjorde nästan lika många snatchar som jag skulle har gjort med 15-sekunders intervallerna. Men jag kände mig klart fräschare.

Nu körde jag under ganska kort tid, men klart är att längre intervaller gör det möjligt att öka volymen, åtminstone verkar det funka så för mig. Jag tror helt enkelt det beror på att man förlorar tid och energi på att ställa ner och plocka upp vikten.
Eller så har jag inte fattat konceptet riktigt. Ska prova på Jays 36 sekunders intervaller. Få se om jag tar tillbaka allting jag kommit fram till. Det finns inget bättre än ha fel – om det i slutänden hjälper en att få rätt.

Comments

Jag antar att du läst Kenneth Jays bok? Hur länge har du kört VO2max-protokollen enligt 15/15 principen?

Sorry, the comment form is closed at this time.