Spikskor för framfotslöpning

spikskor

Besökte en gymlokal för första gången på ett halvår och förundras över hur bra kettlebellträning, ringar och pullups håller gymstyrkan på stabil nivå.
Körde bänkpress, marklyft och overhead squats. Hundra i bänk går fortfarande hyfsat lätt, marklyft vågade jag mig inte på mer än en femma på 120 (träningvärken på marklyft brukar bli överjävlig) och overhead squats en 10:a på 50 kg.

Om det är något jag saknat så är det overhead squats, alltså knäböj där man håller stången låst över huvudet på raka armar under hela rörelsen. En helt fantastisk övning, där man kan gå djupare för varje set man kör, utan att belasta knäna med riktigt tunga vikter. Den utmanar helt klart rörligheten i höft, vader och axlar. Kommer inte ner så långt som ATG (ass to ground) men jobbar på det.

Spikskor
Jag har i ett par veckor letat med ljus och lykta efter vettiga löparskor, men sportbutikerna har inte särskilt mycket att erbjuda i fråga om lågprofilsulor. Hittade dock ett par spikskor på Stadium för 299 spänn! Kom hem, skruvade in spikarna och gav mig genast iväg på en 50 minuters löprunda i Änggårdsbergen – väldigt nyfiken på hur spikskor funkar i terräng. Här är mina intryck:

När jag kom hem och tittade på sulan kunde jag snabbt konstatera att jag hade slitit ner samtliga spikar till säkert hälften. Slutsats: spikskor fungerar ypperligt på jordstigar men inte i terräng med mycket grus och/eller stenskravel. Det kunde väl en idiot ha listat ut, tänker ni, men hey, någon måste ju prova.

Min nästa giv blir att plocka bort resterna av spikarna och skära loss den hårda delen av undersulan där spikarna suttit. Sedan är det bara att gå till skomakaren och be honom limma fast en tunn gummisula. I bästa fall skapar jag därmed en suverän framfotssko. I värsta fall havererar hela dojan.
Avanti!

Comments

Testat orienteringsskor?

Nej, men jag har tittat lite på Inov8, som både orienterare och traillöpare använder. Verkar grymma, men kostar en hel del. Det som jag vill ha borde inte kosta mycket – en väldigt enkel sko, lågprofilsula, utan någon hightec överhuvudtaget.
Typ en generisk Lejonsko från 80-talet Den är föraktad av alla som gjort lumpen, men jag är beredd att ge Lejon Attack en chans till. Nån som har ett par?

Overhead squats låter fantastiskt. Varför har jag inte testat det förr? First thing tomorrow! Men måste man inte vara helt sjukt rörlig i axlarna?

Anna

Anna
Börja med ett göra böjar med ett kvastskaft ovanför huvudet för att stretcha ut och få känsla för rörelsen. Håll brett. Det brukar ta några set innan man kommer ner ordenligt. Går att göra med kettlebell också, men förbannat vingligt.

Sorry, the comment form is closed at this time.