Rädda klättring och äktenskap – träna uthållighet i vardagsrummet

Det finns två saker som hindrar mig från att bli en bra klättrare – familj och mjölksyra. Jag gillar den förstnämnda, ogillar den andra, men bägge är likt förbannat någonting som måste tacklas. Kanske har jag hittat en lösning: träning i vardagsrummet med kettlebell.

Jag har inte kört kettlebell någotsånär disciplinerat mer än i någon månad, men har redan märkt av en välkommen bieffekt – det hjälper mig klättringen. Jag klättrar inomhus i snitt en gång i veckan under vintern men uthålligheten under de första riktiga klätterpassen utomhus har varit bättre än den brukar vid den här tiden på året. När jag i förra veckan gick som andreman efter Mackan på en tradsäkrad -7 i Utby (Hollywood), hängde och slet för att få ut kilarna, kom förstås pumpen i underarmarna, som vanligt.
Men det var inte den där pumpen från helvetet, som brukar sabotera resten av dan för ringrostiga klättrare, utan den gick att skaka loss mellan de kruxigare partierna.

Uthållighetsträning bör vara så grenspecifik som möjligt, vet jag att Rickard Nilsson, träningsansvarig på SOK, Sveriges olympiska kommitté, sa när jag intervjuade honom i ett annat sammanhang för nåt år sedan. Han menade på att exempelvis hockeyspelare inte hade någon stor nytta av träningsformer som spinning. Säkert sant, men allting är en fråga om tid.

Vad gäller klättring tar det minst två och en halv timma, med resa fram och tillbaka, om man ska få ut något av det. Ett effektivt kettlebellpass i vardagsrummet tar 20-30 minuter, och du kommer ha en behaglig pump i underarmarna hela tiden. Om du sedan kombinerar det med att hänga lite i en fingerbräda (oerhört tråkigt, men uthärdligt i en kvart) före kettlebellpasset är det otrolig tidseffektiv träning. Fingerbrädan ger lite nyp i fingrarna och kettlebellen ger uthållighet och bålstyrka.
Inte minst – det går att kombinera med familj. Inget kan sänka ph-värdet så mycket hos en sambo som utdragna klätterpass. Och en sur miljö är som bekant inte bra för vare sig muskler eller hjärna.

Comments

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.