Lars Wilks utsedd till folkhälsoambassadör!

Klättring på Nimis

Intrasslad i Nimis, känt utomhusgym i Skåne

Jag kom precis hem från en pygmésemester i snobbiga Mölle och grymma Kullaberg och kan bara konstatera att skåningarna har all anledning att vara stolta. Halvön Kullaberg skjuter rätt ut i Kattegatt från den småtrista skåneslätten och reser sig närmare 200 meter över havet. Klippor som stupar ner i havet, mäktiga bokskogar och inte minst konstverket/byggnaden Nimis av tjurskallen Lars Wilks – ni vet, konstnären som fick världen att gå i spinn för att han tecknade Muhammed som rondellhund – står i skön kontrast mot golfarna som sitter och super vid Mölle golfbana.
Kort sagt en lysande miljö för en aktiv semester. Stärkande för kropp och själ.

Nimis, som Lars Wilks byggt av drivved under en period på över tjugofem år, ser numer ut som en mindre by, med ett halvdussin ihoplappade torn. Fantasieggande, kul och vidöppen för tolkningar. Men rätt nervig att klättra på, känns som om den knakande drivveden kan gå av när som helst.
Bäst av allt är att stigen till Nimis, som ligger nere på stenstranden, är lika brant och oländig som en vandringsled i Alperna. På ditvägen möttes vi av ett fyrverkeri av röda ansikten med stänkande svettpärlor. Folk på väg upp för stigen stod folk dubbelvikta i bokskogen och hyperventilerade. Anna Skippers träningspass med tjockisarna i Du är vad du äter är rena spabehandlingen i jämförelse.

Nimis är med andra konst när den är som bäst. Fysisk, icke museal, anarkistisk och fri från pretentioner. Vägen dit är minsta lika viktig som att vara där. En känsla som Wilks ständigt personifierar. Ett par gånger har vandaler bränt ner delar av Nimis. Wilks var där med sin hammare igen. Myndigheterna har gått i taket för att Wilks saknar bygglov, och Nimis har gått igenom en mängd juridiska processer.
Men bygget står fortfarande kvar.
Med tanke på att runt 30 000 personer besöker Nimis varje år utnämner RTG härmed Lars Wilks till folkhälsoambassadör i Skåne. Grattis Lars. Du har byggt ett av Sveriges bästa utomhusgym. Och din kompromisslösa inställning till konsten är helt i linje med Reclaim the Gyms filosofi. Sisyfos gläds i sin himmel!

Det finns alltså all anledning att återvända till Kullaberg. Inte bara för Nimis. Klippklättringen på Kullaberg är omtalad, kanske mer för omgivningarna än själva kvaliteten på kippan. Enligt säkra källor hyser också området Sveriges hårdaste terränglopp – Ladonia Mountian Trophy.
Dags att träna.

Comments

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.