Träning för själen

Det tar tre veckor att upprätta en ny vana har jag hört. Nu är jag inne på andra veckan med min variant av The Murph, alltså löpning till en lämplig pull-up stång, några kroppsövningar, löpning hem. Åtta minusgrader i morse, men med ett par rejäla handskar lyckades inte ens stångens isbelagda stål lägga sordin på träningsglädjen. Att köra utomhus är nåt helt annat och jag ska försöka klämma in det här passet minst två gånger i veckan.

Att stå i ett rum och svinga kettlebells har sin charm men den där riktiga kicken och larger-than-life-upplevelsen får jag bara när elementen biter i ansiktet. När det svider i kinderna, svetten nästan fryser till is i nacken och när jag i löpningen hem får kämpa för att få ner blodflödet i benen eftersom blodkropparna tycks ha stockat sig i överkroppen efter alla pull-ups och armhävningar. Andningen tilltar men doften av tallbarr blandad med iskristallerna som svävar i luften gör att jag glömmer all trötthet.

Som en uppenbarelse hade jag dessutom en fantastisk film i min inbox när jag slog på datorn hemma. Det är grundaren av Patagonia, Yvon Chouinard, som filmat den skotska klättraren John Cunningham på Ben Nevis. Året är 1976 och filmen är ett riktigt guldkorn. Så långt från hypen kring ”extremsporter”, yiihaa-vrålande adrenalinpundare och Red Bull-pimplande imbeciller i baggy byxor man någonsin kan komma. Se den – även om du inte klättrar. Det finns en tydligt analogi: den kommersiella fitnessbranschens själlöshet kontra ett gäng pull-ups i tallskogen.
Run to the hills…

Comments

Murph är kickass. Riktigt kul pass. Körde den med skyddsväst (9 kg) för två veckor sedan och var helt slutkörd i 2 dagar efteråt.

Sorry, the comment form is closed at this time.