Kettlebellblåsor: tejpa istället för att vila

Högern efter 18-minuter snatchande - tejpen sitter kvar

Att hålla upp längre än en vecka mellan passen i VO2max-protokollet är förödande för självförtroendet.
Det brukar sluta med panikandning och en lika irriterad som ödmjuk bugning inför klockan, som visar på alldeles för få minuter. För många är det blåsor i händerna som sätter käppar i hjulet. Såret efter en rejäl blåsa tar över en vecka att läka och då är huden tunn och känslig för torrsprickor, framför allt när det är kallt. Hur macho än kettlebell och tungt skrot kan verka är ingen beredd att flå sig själv levande för att lyfta lite vikter.

Igår hade det gått sex dagar sedan senaste snatchen för min del, och huden var mycket riktigt tunn som tidningspapper över den senaste blåsan. Så valet stod mellan att hoppa över passet, slita upp handen än en gång eller tejpa. Lyckligtvis valde jag det sista och upptäckte ett lika enkelt och fungerande sätt att tejpa handen för kettlebell.

Ledigt tejpad handrygg

Ta en rulle helt vanlig idrottstejp (köp på apotek eller sportaffärer) och dra loss en remsa på runt tjugo centimeter. Fäst tejpen nere på handleden, dra den över blåsan/såret och sedan mellan ringfinger och långfinger och sedan tillbaka över handryggen och ner mot handleden igen.
Remsan kommer att klämma ihop sig mellan fingrarna, men det gör inget så länge man breder ut den över såret. Nu kommer det viktiga: Riv loss en remsa till på ett några decimeter och dra två varv runt handleden och samtidigt runt dom andra tejpändarna, för att låsa hela anordningen.

Det här funkade förvånansvärt bra under passet och greppet på den tejpade handen kändes ungefär som vanligt. Jag upptäckte dock en väldigt viktigt sak som är avgörande om man ska använda tejp. Efter fem minuter fastnade klistret från tejpen på klotet och greppet blev väl bra. Konsekvens: efter arton minuter hade friktionen slitit upp en rejäl blåsa på vänsterhanden, som alltså inte var tejpad.

Lärdom: ska du tejpa så gör det på båda händerna. Och dessutom, dra inte tejpen för hårt. Handleden ska kunna röra sig lite. Man kan vika tejpen dubbelt på handryggen för att inte ska låsa handen. Det viktigaste är att den sitter bra över blåsan/såret.
Avanti!

Comments

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.