Så mycket kostar en joggingsko – egentligen

Första gången jag springer sedan förkylningen börjat ebba ut. Tungt, och jag kan inte skylla på skorna. Köpte ett par Inov-8 X-talon 212 (vad är det för fel på korta namn) före sommaren som jag är riktigt nöjd med. Superlätta, tunn mellansula med låg dämpning och enorm löpkänsla. Den mjuka skon formar sig efter underlaget och man känner rötter och stenar genom sulan, utan att det för den skull gör ont.

Det som skiljer skon från en mer renodlad ”barfotasko” som Fivefingers är (utöver tårna förstås) att sulan är riktigt grovmönstrad med mjukt klibbigt gummi och fästet på både stenhällar och branta skogsstigar är suveränt. Sedan tycker jag en viss dämpning är en fördel när man springer utför branta backar. Det är svårt att inte landa på hälen.
Tyvärr är skon rätt dyr, Iiksom alla minimalistskor.

Minimalisttrenden, som förhoppningsvis är mer än en trend, har börjat lämna spår hos den kommersiella skobranschen. På Runblogger finns en imponerande lista på så kallade minimalistskor. Sedan är jag tveksam om man kan kalla skor med 25 mm dämpad sula i hälen för minimalistskor (Newton Gravity). Någon vedertagen definition verkar inte finnas, men vem fan vet – standardiseringstjänstemännen i Bryssel kanske jobbar på det.

I min bok borde i alla fall minimalistskor uppfylla följande:

Med andra ord: ”less is more”. Mindre material och mindre avancerad uppbyggnad borde ju innebära ett lägre pris men det verkar dessvärre vara tvärtom. Åtminstone har jag resonerat så tidigare, tills jag läste om en studie om joggingskors kostnad som gjordes förra året.

Cirkeldiagrammet ovan är från en undersökning som elva konsumentföreningar i Europa gjort tillsammans. Man bjöd tio av de största skotillverkarna att delta. Adidas, Reebok, Puma, New Balance and Mizuno gick med, och bistod föreningarna med information och besök i fabrikerna i Kina. Asics, Nike, Brooks and Saucony vägrade att vara med.

Vad som slår mig att att kostnaden för löner bara utgör 0,4 procent av en löparskos utpris. Skulle man fördubbla lönerna för de kinesiska arbetarna så skulle en sko som kostar 1000 kronor bara öka med fyra (4) kronor. De största posterna som vi betalar är vinsterna till affären (32%), tätt följt av moms/skatter, vinster till skoföretagen, produktutveckling och marknadsföring.

Det var ett tag sedan jag läste No Logo, men den förklarar allting för den som vill sätta sig in i skomärkenas affärer med låglöneländer. Det har säkert hänt en del sedan boken kom ut, men att döma av rapporten från 2009 borde man kanske skämmas en aning när man springer om omkring i sina skor (även om jag inte vet hur just Inov-8:s kinesiska fabriksarbetare har det).

Om man vill ha ett par riktiga minimalistskor, obefläckade av den demoniska marknaden, återstår egentligen bara att tillverka ett par Huarachesandaler.

Comments

De här http://www.walshshoes.se/ tillverkas i England, med största sannolikhet av vuxna människor. De ser hyfsat ”minimalistiska” ut även om jag inte sett dem i verkligheten.

Underbar antidesign!

Noterar att du inte nämnt det, så jag gör det i händelse av att du inte sett dem:

ECCO Biom – http://www.eccousa.com/shoes/biom/
Tillverkas i tre modeller baserade på hur fort du förväntas springa i dem. 😉

Har bara sprungit med dem några få gånger, men de sitter riktigt bra och man känner hur skorna är anpassade för ett motsvarande barfotalöpsteg med landning på mellan/fram-fot. Jag har personligen inte löpt med skor på nu nästan ett halvår, men de här känns som den perfekta övergångsprodukten för att återanpassa mig till känslan av skor och kunna nöta lite distanslöpning i vinter.

Intressant den där grafen.
Att konsumenten får betala för höjda löner och/eller bättre arbetsförhållanden är juh annars ett argument man hör från priducenterna. Ett ganska dåligt sådant mao.

Welshskorna verkar juh grymma 🙂

Kul! 🙂 Har just beställt ett par x-talon 212 som jag ska springa med i banad och obanad terräng. Springer annars i FiveFingers men de håller inte måttet i tuff obanad terräng så det ska bli intressant med de här skorna.

Tycker allt att mina VFF KSO funkar ok i terrängen ändå. Använt dom nästan dagligen till både gym och löp-pass i nästan ett år och dom ser ut som nya efter en lätt maskin tvätt. Dock så lär ju kineserna tjäna lika lite på dom ändå :/

Funkar det att springa med 212 på asfalt eller? Funderar på att inhandla skon. VFF funkar inte så bra när det börjar bli kallare ute.

Ja det funkar hyfsat, men gummit i sulan är ganska mjukt så jag misstänker att mönstringen slits ner snabbt om du springer mycket asfalt. Springer du mest asfalt finns det bättre skor.

Visst, 212 funkar i alla terräng och på alla underlag, dock är det en ”off road”-sko. Det finns andra Inov-8 modeller som lämpar sig bättre för väglöpning, ex vis den här

http://www.inov-8.com/Products-Detail.asp?PG=PG1&L=26&P=5050973060

Sorry, the comment form is closed at this time.