Semesterträning på Santorini

muscle_up_santo

En käpp i ena näven, två stenar i den andra och så bär det iväg. Det är min andra löprunda på Santorini, den lilla grekiska vulkanön som ligger halvvägs till Turkiet. På första rundan blev jag jagad av en mindre gatuhund. Det räckte med att klacka lite lätt bakåt, över bröstet på hunden, för att den skulle ge upp sitt bjäfsande. Skulle den ha bitit? Jag vet inte, men jag vill inte chansa.

Ett bett i vaden överlever man, men hela omständigheten, att ta sig till en vårdcentral och få en stelkrampsspruta, vill jag helst slippa. Och av tidigare erfarenhet vet jag att just springande människor triggar igång den slöaste byracka. Träffar man på skällande herdehundar eller gårdshundar är det bäst att ta en rejäl omväg. Ingen crossfit i världen hjälper mot en förbannad spansk mastiff.
Men nu är jag på Santorini. Här finns inga herdehundar med nithalsband, för här finns inga vargar som ska motas bort från fårskockarna.

Efter två kilometer hör jag dom första skallen. Två mellanstora hundar som ser riktigt aggressiva ut springer mot mig i en rasande fart och skäller. Jag är i utankanten av byn och jag vågar inte chansa och spela hundpsykolog. Jag tar två steg mot hundarna, gör en extra stor armrörelse och kastar stenen lågt så att den studsar på vägen. Tuck, den träffar den ena hunden i sidan och studsar vidare. Inte hårt, jag är ingen djurplågare, men tillräckligt hårt för att både den och den andra ska stanna upp. Dom står och tvekar en stund, sen lommar dom slokörade tillbaka till gränden dom kom ifrån.
Jag springer vidare.

santorini_climbing
Det är spännande att träna utomlands. Framför allt utomhus. Man vet aldrig vad man möter och man vet aldrig vad man får. Klart är att sanden på Santorinis stränder inte direkt passar för löpning. Det är svart grovkornig lavasand som blir brännhet i solen och kornigheten gör att man sjunker igenom två decimeter i varje löpsteg. Tungt. Armhävningar kan man göra var som helst, men pullups är svårare. Dock har finanskrisen lämnat efter sig en massa husskelett. Eftersom det fattas väggar gör jag pullups hängandes i golvet på andra våningen på diverse byggtomter. Igår hittade jag dessutom ett bra träd – det finns inte många – där jag kunde hänga upp ringarna och göra några muscle-ups.

Döm av min förvåning när jag dessutom upptäckte att den stora klippan två kilometer från vårt hotell är i massiv kalksten, inte lösaktig lavasten, och att det dessutom finns ett tjugotal bultade sportklätterleder. I brist på rep och sele får jag nöja mig med att bouldra instegen till lederna, men kul är det. Och den där svarta sanden är faktiskt rätt sval nere vid vattnet. Jag misstänker att den passar för intervaller…

Comments

Mmm, intervaller!

Hej
vad är din åsikt om att göra armhävningar på knogarna? Jag har hört att den ska skona lederna i handleden och att det ger en rakare belastning på skelettet.

Kanske annorlunda för dig som klättrar förresten, du vill antagligen stretcha handlederna hela tiden…

mvh/Rasmus

Som gammal karateklant kör jag ibland armhävningar på knogarna, dels för att det stärker handlederna och för att man kommer lite djupare. Det är förstås också skonsammare mot handlederna, precis som du säger, men har aldrig själv haft några problem.
Som i all träning tror jag det är bra att variera sig, lite knogar, lite vanligt, lite fingertoppar. Breda smala, osv…
Viga handleder är inget måste inom klättring, däremot bra om man vill stå på händer, träna gymnastiska övningar eller göra olympiska lyft.
Om man får ont i handlederna av vanliga armhävningar pga stelhet, så bör man nog stretcha ut dem.

Sorry, the comment form is closed at this time.