Gymmet på en dörrkarm

fingerbrada
För kanske 15 år sedan såg jag en debatt på tv som handlade om tatueringar. Det var på den tiden som tatueringar fortfarande ansågs både spännande och suspekta. Jag kommer framför allt ihåg en man: en stackars förtidspensionerad man med talsvårigheter (och förmodligen lite bakom flötet) som inte hade någonting i livet – förutom sina tatueringar. Han var inte fullbläckad men hade en säkert ett dussintal gaddningar och skulle skaffa många fler. När den kvinnliga programvärden/debattledaren frågade varför (så gjorde man då) svarade han: ”dom ger mig kvalitet och kvantitet”. Hon försökte få honom att utveckla svaret flera gånger men han landade hela tiden i ”dom ger mig kvalitet och kvantitet”.

Inget fel med gaddningar, men jag fastnade inte riktigt för hans argument. Så här femton år efter kan jag däremot känna igen mig i honom. Hans flykt i livet var tatueringar, min har blivit klotet och på senaste tiden: mitt dörrkarmsgym. Inga övriga likheter hoppas jag. Jag har familj och arbete, men likt förbannat måste jag fylla den där rastlösheten och tomheten med någonting. Det får bli med mitt dörrkarmsgym. Det ger mig kvalitet och kvantitet. Host, host…

karmgymmetEn ekbräda med fingergrepp, vilken till och med svärmor tycker är snygg (är det en båt!) och ett par romerska ringar som jag hänger upp i ett par krokar över det största greppet, den så kallade juggen. Ett uttryck som inte att förväxlas med nationalitet.
Ett pass kan se ut som dagens:

50 fingerpullups
50 ringdips

Alternera, 10 pullups, 10 dips, 10 pullups och så vidare. Pullupsen brukar jag dela upp ungefär så här: 3 på minsta greppet, 3 på mellersta, 4 på slopade greppet.
Kort pass på runt sju minuter som gav en del puls. Att alternera pullups med ringdips är riktigt bra. Drag och press.
Jag avslutade passet med 3×3 clean & jerks med kettlebell 32 kg. Kanske inte att rekommendera, borde börjat med detta, men eftersom klättersäsongen står för dörren vill jag prioritera klätterrelaterad träning.

Skit samma. Dörrkarmsgymmet är i alla händelser en räddning för alla som eftersträvar ”kvalitet och kvantitet” och sällan har möjligheten att lämna lägenheten. Varken för gymmet eller för tatueringsstudion. Jag är nästan beredd på att säga att mitt dörrkarmsgym ger mig ”livskvalitet” Men då får jag väl stryk. Vilket jag naturligtvis är värd eftersom ordet livskvalitet är söndertjatat och lika innehållslöst som en prutt i världsrymden. Vi får nöja oss med ”reps på ädelträ”. Kvantitet och kvalitet.

Comments

Hallå!
Tack för en sjukt bra blogg! Dels är jag helsåld på hela filosofin med att göra ett gym av platsen man råkar befinna sig på, sen gillar jag tugget oxå! ”Kvantitet och kvalitet” =) Tjoho vad bra!

Hur går det med 32an?
/Tobbe

haha…najs 🙂 Var hittar man dylika brädor?

De flesta klätterbutiker brukar ha någon model, dock oftast fula plastmonster.

Highsport brukar ha några i trä.
http://www.websitefolder.net/highsport/art-1.asp?id=1847&iPageID=43

Det är heller inte svårt att snida till en greppbräda hemma. Har man redan en stång räcker det med en enkel list för finger träning.

bara några funderingar, proppar du fast den där i väggen ovanför dörren? Ser ju ut som gipsvägg kanske plyfa+gips men ändå, du kan inte väga så många kilon om den klarar din kroppsvikt eller? Väger man runt hundringen är det kanske inget att satsa på?
finger pull-ups låter ganska vidrigt btw.

Hallå, jag har under min träningsrenässans tagit mycket inspiration från denna blogg, tänkte nu ställa en fråga till dig och eventuella läsare. Har nämligen blivit mycket sugen på att träna på en hinderbana typ sån man brukar se i militär träning. Är det nån som vet om det finns en sådan att tillgå någonstans i Göteborg?

D:
Det fanns inte gips när vår kåk byggdes, men väggarna är helt klart porösa. Jag har dragit två bultar rätt genom väggen, ut på andra sida. Det håller för det mesta.

Erik:
Jag tror att hinderbanan på KA4 i Hagen/Långdrag är kvar. Jag har faktiskt blivit insläppt av vakten en gång och joggat genom området, så gör ett försök.

Tack för en bra blogg, följer den ofta!
/ Robban

Sorry, the comment form is closed at this time.