Pressrevansch och barfotajournalistik

Jag har lyckats springa till jobbet två dagar i rad (över den vedervärdigt dieselosande Älvsborgsbron) så jag ställde in mitt planerade VO2max med klotet. Men den röda 32-an pockade förstås på uppmärksamhet och jag kände att jag ville ta revansch på helgens misslyckade pressförsök med vänstern. Den vägrade helt enkelt att komma upp i lördags. Idag gick det bättre.

Ett väldigt kort pass. Vänstern ligger efter och det är väl naturligt för högerhänta. I övrigt gillar jag verkligen pressen med kettlebell.
Den sitter så mycket skönare än med skivstång, där jag inte får något flyt utan dynamiken från knäna.

Såg för övrigt att Liljeros kommenterade artikeln om barfota-/fivefingerslöpning i GP. Håller i stora drag med. För det första blev jag väldigt överraskad av att GP överhuvudtaget hade en artikel om träning som fortfarande är lite underground. Äntligen! tänkte jag, GP är först med en helt okej artikel om barfotalöpning!

Men med lite sök i arkiven kom min förvåning på skam. Borås tidning skrev om det för två månader sedan (www.bt.se/multimedia/archive/00727/Dagens_tidning_727022a.pdf) En mängd andra landsortstidningar har faktiskt haft artiklar om barfotalöpning. Orsaken är förstås att nyhetsbyrån TT gick ut med en artikel efter att det amerikanska forskningsteamet med Daniel Lieberman i spetsen kom ut med undersökningen ”Foot strike patterns and collision forces in habitually barefoot versus shod runners”.

Ja, ja. Nu ska jag inte klaga. Bra jobbat GP, även om den intervjuade sjukgymnasten kanske skulle ta och läsa undersökningen. Det verkar inte som om han har gjort det. Inte jag heller, men för mig räcker logiken. Att landa längre fram på foten, var sig man springer med skor eller inte, är både mer naturligt för löpsteget och mer skonsamt för lederna. Det är jag beredd att ta gift på.

Comments

Intressant, GP var med andra ord sist av landsortstidningarna. 😉

Jag tror nog att Löp & Sko, Löplabbet, Kevin Arvini och liknande inläggsspecialister är de sista som blir övertygade om detta. Det är alltid lika roligt att gå in i någon av dessa affärer och fråga om platta skor lämpade för framfotalöpning… Jag gör det då och då. 🙂

Förra vårsäsongen hade en större sportkedja i stan en löparkampanj (med riktiga skitskor, såklart) under parollen ”Vi vet vad vi snackar om”. Och jag tänkte, ”Nej, det gör ni verkligen inte”.

Den som vill ha lite mer kött på benen klickar länken nedan. Det är festligt när drakarna försöker slå ifrån sig.

http://inov-8.com/News-Detail.asp?NID=342&L=26

/Per

Skönt att dom vill påstå att det inte är säkert att göra något som vi människor har gjort i flera tusen år.

Tja, dom har nog en poäng i att det knappast är säkert att ge sig ut på asfaltlöpning barfota utan att vara en maratonlöpare från början.

Sorry, the comment form is closed at this time.