Träning i trävaruhuset, tills döden skiljer oss åt

fabben

Besökte klätterfabriken i Gårda idag och trots att jag har tränat här hundra gånger slutar jag aldrig att imponeras av tortyrkammaren längst inne i Fabbens lokaler. Campusbrädor, systembrädor, fingerbrädor – här finns varenda bräda som får dina underarmar och fingrar att skrika. Jag blir också påmind om att all träning är specifik. Hur mycket jag än kör med kettlebell så kan klotet aldrig ersätta specifik fingerträning. Även om klotet är bland det bästa man kan köra för underarmarna vad gäller vikter.

När man pratar om styrka så måste duktiga klättrare vara det bästa beviset på att styrka framför allt är muskelrekrytering, alltså förmågan att spänna så många muskelfibrer som möjligt på samma gång. Man kan se klättrare med underarmar smala som stearinljus som är fruktansvärt starka i fingrarna. Vissa har kanske tränat i tio år utan att lägga på sig ett enda gram muskler – och de blir fortfarande starkare. Bästa exemplet på det kanske är Stevie Haston. En 52-åring britt som nyligen gjorde sin första 9a. Det är ungefär samma bedrift som att göra korset på upp och ner på romerska ringar.

Stevie Haston har därmed förstört för oss alla män (och kanske kvinnor) som rycker i vikter och drar i klättergrepp. Vi kan inte längre skylla på åldern. Vi kan inte längre säga att ”jag är för gammal, muskelstyrkan avtar med åldern och jag kan liksom inte styra över det och därför köper jag golfklubbor istället ”. För Stevie Haston har visat att allt det där är skitsnack.
Det är med andra ord bara att baxa sig iväg i tortyrkammaren på Fabben och rekrytera fibrer.

Comments

Och viktigast av allt är att komma ihåg Stevies visdomsord:
It’s very important to try.

Jag läser den här bloggen mer o mer 🙂 Den är skitbra.
Det där med muskelfiberrekrytering; är det samma sorts neurologiska anpassning som görs t.ex. när man lär sig en ny rörelse och snabbt kan känna att man ökar styrkan i den eller är det nån anna process?

Hej Anders. Kul att du läser och kommenterar!

Neuorologisk anpassning kan vara flera saker, bland annat det du säger. Processen med fiberrekrytering fortsätter dock även efter att du lärt dig en rörelse och har egentligen inte med koordination att göra. Ett kort svar, men ska försöka vidareutveckla det i någon post framöver.

Sorry, the comment form is closed at this time.