Fetare än någonsin

barfendal1

Jag och Per (pricken på bilden) var upp i Bärfendalen i Bohuslän igår och jag har aldrig sett fjällbäckens is så fet som nu. Rymlig nog för tre replag att klättra samtidigt, åtminstone i nedre delen. Men trots att det var tio minusgrader var isen ganska blöt, vilket förstås har gett fallet karaktär. Det eviga vattenskvättandet har gjort isen väldigt speciell, lite som ett ovarsamt hanterat stearinljus.

Nedre halvan av isen är en veritabel labyrint av istappar och knytnävsstora ”droppar” av is som sitter samman med luftfickor emellan. Lika rolig att klättra på som orolig att sätta isskruvar i. Och under allting rinner fjällbäcken vidare, vilket ger upp upphov till en mängd bisarra ljud: En rinnande vattenkran i kombination med snap, crackle och pop för er som kan era frukostflingor.
Sammantaget en lagom nervig klättring, som till och med gav mig lite pump i underarmarna.

Comments

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.