VO2max kontra styrka – och några julklappar

present

Min trasiga valkar efter träning med fulklotet på landet har äntligen läkt. Igår kunde jag plocka fram mina fiiina klot från garderoben och köra ett pass:

Gjorde passet igår, dan efter marklyft och knäböj. Inte helt otippat var det ryggslutet som gav upp. Men jag märkte av en positiv effekt. Efter att ha kört ett tungt marklyft/knäböjpass i veckan sedan nyår har jag faktiskt blivit lite starkare. 24-klotet kändes lättare. Framför märkte jag skillnad i greppet. Jag behövde inte krama handtaget lika hårt.
Det finns ju annars en jobbig ekvation vad gäller styrka kontra uthållighet i alla idrotter. Bygger man styrka förlorar man i uthållighet, och vice versa. Men det är förstås en sanning med modifikation.

Jerry Moffat, en av Englands och kanske världens bästa klättrare en bit in på 1990-talet, sade angående styrka att: ”om jag blir starkare så kommer de första greppen på klätterleden att kännas lättare än de gjorde tidigare. Därför kommer jag inte att dra på mig lika mycket pump längre upp på leden”.

Slutsats: för att kontrollera en visst motstånd under en viss tid är det bra att ha överkapacitet. Eller: om jag ska klara att utöka tiden för VO2max-protokollet med en 24-kilos kettlebell bör jag då och då träna med lite tyngre vikter (vilket Kenneth Jay ju också föreslår i Viking Warrior Conditioning när han förordar ”base strength work”) Om det är tunga marklyft eller en tyngre kettlebell, t.ex 32 kilo, spelar nog mindre roll.

Men ännu har jag inte skaffat mig något 32-kilosklot. Däremot har jag äntligen fått mina julklappar till mig själv (familjen har fått sitt). Ett par nya isyxor beställda från Frankrike och Building the gymnastic body med Christopher Sommers från USA. Yxorna känns fantastiska, men jag har ännu inte haft tillfälle att prova dem.
Boken bläddrade jag igenom igår och jag gillade definitivt vad jag såg. Äntligen en bok som förklarar gymnastiska övningar som man annars bara ser bråkdelar av på webben. Titeln och omslaget är däremot något missvisande. Undertiteln The science of gymnastics strength training är mer vad det handlar om.
Ska bli spännande att följa den.

PS Sommers har likt Crossfit börjat lägga ut dagliga träningspass på sin hemsida (länken ovan)

Comments

Håller med, Sommers bok är bra. Jag har testat upplägget i ett halvår nu. Ringarna är roligast.

Matrix Tech är verkligen sjukt cleana. Nu kommer du klättra två grader hårdare, lätt!

Sorry, the comment form is closed at this time.