Ground hog day – armhävningar och handstående

I mina försök att bli hobbygymnast och någon gång klara L-sit till handstående i romerska ringar har jag golvat mig själv. Bokstavligt talat. För att lära sig att gå måste man först krypa så nu samlar mina handflator damm på Friskis ett par gånger i veckan. Målet är att kunna gå upp i handstående med helt raka ben, utan att kicka ifrån någonting. Jag har filmat några övningar som rätt roliga att göra och dessutom helt grymma för allmän styrketräning:

Armhävningar: uppvärmning

Pseudo planche pushups: bygger styrka i framför allt axlar

Pseudo planche pushups med benlyft i nederläget: tanken är att hålla benen i luften så länge som möjligt. Balansigt och tungt. Ryggen börjar jobba hårdare.

Pseudo planche pushups med särade benlyft i nederläget: att sära på benen, en så kallad straddle-position, är betydligt lättare än att göra det i pik eftersom hävarmen blir kortare. Försök att hitta balansen och stå stilla i nederläget en stund (utan att plantera trynet i marken)

Handstående mot vägg, med raka benlyft: känns enormt avigt i början. Enormt bra för att få rätta känslan. Pressa ryggen mot väggen och håll den så rak som möjligt. Man ska bara vika sig i höfterna så stretching är A och O för att kunna göra övningen. Jag brukar sikta med tårna mot ett par step-up-brädor. Målet är att nudda golvet med tårna. Känns i axlar och ryggmuskler. Tyngre än vad man tror.

Upp till handstående med raka ben (straddle press to handstand?): Tanken är att stå i armhävningsposition och sedan glida fram med fötterna i pikposition till man inte kommer längre – och sedan lyfta upp benen, samtidigt som man särar dem, till handstående. Jag måste fortfarande böja på knäna och kicka ifrån lite för att orka upp. Kräver vighet. Kan man komma ner med tårna i marken vid handstående mot vägg borde det funka.

Adelante!

Comments

Fan du är ju vass på det här!
Jon

Tack. Jag ska koppla bort att det på youtube finns fyraåriga tjejer som gör det här hur lätt som helst, och mycket bättre. Men det är klart, när det gäller gymnastik så har nog en fyraåring bättre förutsättning än en gubbe. Och däri ligger förstås utmaningen.

Ska man någonsin tycka att man gör något bra så ska man nog koppla bort youtube.
Jon

Du har rätt.

Ola, du är ju svinbra! Vilka kul övningar. Ikväll blir det pseudo plache pushup och den där handståendeövningen mot vägg. Längtar!

Anna

Howdy, Ola!

Du skriver att du är på Friskis och tränar — du pratar en del om Göteborg, så jag förmodar att du tränar här. Vilket gym är du på när du tränar? Vore kul att träna ihop!

Jag kör då och då på Friskis i Majorna. Oklart hur mycket det blir framöver då jag ska jobba på Hisingen, men om du kör där så hojta till.

Sorry, the comment form is closed at this time.