Tillverka egna romerska ringar

Beställa dyra ringar eller köpa en buskisvariant på Ikea? Glöm det. Med plywood, en träfil, sandpapper och en sticksåg gör kan du lätt tillverka dina egna romerska ringar.

ringar_pa_huvudetJag gjorde min första muscle-up, eller jättehävet som min jympalärare kallad det, i ett par romerska ringar köpta i en leksaksaffär. De var av stål, och hade bara ett tunt plastöverdrag just där man skulle hänga. Diametern var så liten att nävarna nätt och jämt fick plats. Men det värsta var själva tjockleken på handtaget som inte var mycket kraftigare än den typen av vajer som skurkarna i bondfilmer brukar strypa varandra med.
Jag tog mig ett par kraftigt stoppade skidhandskar, körde in näven i rävsaxen och tog i allt vad jag kunde. Det gick, men det torde vara den mest obekväma övning som jag gjort. Det blev en muscle-up, sen stuvade jag undan ringarna i förrådet.
Gör inte om det misstaget. Köp riktiga ringar eller tillverka dina egna. Men se upp för alla skräpringar som finns i handeln. De billiga är nästan uteslutande värdelösa för någon vettig träning (för små, för smala, fel material. osv.) och de som är bra är naturligt nog också dyra.
Det återstår alltså att tillverka sina egna. Det här behöver du:

Börja med att rita ut formen på ringarna, fyra cirklar, med en passare enligt måtten:
Ytterdiameter: 24 centimeter (tävlingsringar ska ha yttermåttet 23,6, vilket ger 2,8 cm tjocka handtag
men eftersom plywoodskivor inte tillverkas i den dimensionen får man tumma på själva handtagsdiametern. För hållfastheten föreslår jag 2×15 mm, alltås 3 centimeter tjocka handtag.
Innerdiameter: 18 centimeter

plywood_ringar

Borra ett stort hål inne i varje cirkeln för att få ner sticksågen. Såga ut cirklarna.
Limma ihop dem två och två med vanligt trälim och lägg dem i press tills limmet har torkat.
När limmet torkat är det dags att göra handtagen runda. (De är nu kvadratiska i profil- inte så sköna att håll i)
Det går att fila dem runda med en träfil, men lättast är att ställa sticksågsbladet på 45 grader och fasa av alla kanter på både inner och yttercirkeln först. Fila sedan av resten med en träfil. Avsluta med sandpapper. Det krävs lite slipande för att få till finishen men det går lättare än man tror. Avsluta med att olja in ringarna med vanligt träolja,

Ringen till vänster är avfasad med sticksågen. Nu krävs lite arbete med fil och sandpapper

Ringen till vänster är avfasad med sticksågen. Nu krävs lite arbete med fil och sandpapperSedan återstår själva uppsättningen. Enklast är att köpa plattband och fästa runt varje ring. Använd vattenknut för knyta ihop plattbandet. För att reglera längden på upphängningen kan man via en karbin i sin fästa det i ett vanligt nylonrep som används till förtöjningar. Knyt fast repet i stabil trädgren, krok i taket, i pullupstången i dörrposten eller vad som är lämpligt. Fäst ringarna med cirka 50 centimeters avstånd. Sedan är det bara att köra.