Med kroppen som vikt

Det går utmärkt att bli stark enbart med hjälp av kroppen. Se på gymnaster, klättrare eller cirkusakrobater. Kroppsövningar är alltid funktionella, aldrig isolerande och bygger relativ styrka.

ARMHÄVNINGAR

armhavningUtgångsläge: raka armar, rak kropp. Gå ner så att bröstet nuddar marken, pressa upp. Håll kropp och nacke rak under hela rörelsen.

*En klassiker som går att variera i det oändliga. Smalare känns mer i triceps, bredare i bröstet. Axlar och bål involveras alltid. Gör den på knogarna, på fingrarna, snabbt, långsamt, på en arm…

DIPS

Utgångsläge: raka armar, benen hängande i luften. Gå ner tills vinkeln i armbågarna är mer än 90 grader. Ju djupare desto tyngre.
Pressa upp.

*Suverän pressövning. En av de bästa för triceps. Om du håller bredare och vinklar ur armbågarna tar det mer på bröstet. Gör den i romerska ringar så blir det ännu jobbigare.

RÄCKHÄV/PULLUPS/CHINS

Kört barn med många namn och en fantastisk dragövning.
Grundutförande: Häng i en stång med raka armar, axelbrett med knogarna mot dig, dra dig upp så hakan sniker över stången, sänk ner.

*En övning som är vida överlägsen alla övningar i diverse ryggmaskiner. Känns i rygg, biceps och bål, framför allt i ”latsen” som byggarna brukar säga. Alltså stjärttorkarmuskeln, som sjukgymnaster av den gamla stammen säger. Den där som ger dig den v-formade överkroppen. Men det är nu inte syftet, utan en biverkning.
Om du vänder på greppet, knogarna från dig, känns den mer i biceps. En utmärkt anledning att låta bli de där fåniga bicepscurlen som män i samtliga åldrar envisas med att göra.

HANDSTÅENDE ARMHÄVNINGAR

handstaende_armhavning_clipStå på händer med hälarna vilande mot en vägg. Böj på armbågarna, gå ner och doppa nästippen i golvet, sträck upp.

*En tung övning som få klarar av att genomföra strikt. Tänk dig att köra med din kroppsvikt i militärpress. Känns rejält i både axlar och triceps. Imponerande att se på, men inte om styrkan sviken och du planterar näsan i parketten. Uppvärmning för en gymnast.

PISTOLS

Knäböj på ett ben. Håll ena benet rakt sträckt framåt och håll armarna sträckta framför kroppen för att hålla balansen. Gå ner i en djup knäböj utan att nudda marken med det utsträckta benet. Res dig upp.

*Tung, teknisk och balanssvår övning. Stelhet i höftleder och vader/hälsena gör sig snabbt tillkänna.