Marklyft och nya kettlebellmärken

Marquis de Sades kettlebell

Har inte kört någon marklyft sedan i februari och det känns verkligen i ryggen så här dan efter. Vad som verkligen tog slut på kors- och ländrygg var dock att köra knäböj efter marklyft. Ryggen tog slut långt före före benen. Att avsluta med hopprep efter tyngre lyft känns som vanligt helt grymt. Jag hade planerat in 10 dubbelhopp varje minut, men kände redan i andra omgången att det bet till i högra vristen så jag får lugna mig ett tag.

Det här var mitt första pass på Friskis & Svettis i Majorna på bra länge, och det var en positiv överraskning. Gymmet var delvis ombyggt och man har avsatt en större del än förut för fria vikter och samtidigt lagt en gummimatta på golvet. Kettlebellsamlingen är utökad och det finns sju-åtta klot att välja mellan. Eleiko upp till 16 kilo och Alex upp till 24 kilo. Kul!

Noterade att Alex-kloten återigen har ändrats. Alex gjorde ju sig ökända för sina vidriga klot med räfflade handtag för ett par år sedan. Sedan ändrade de formen och jag har ett 16-kilos klot hemma som påminner rätt mycket om RKC-kloten i formen, som mer eller mindre verkar ha blivit standard. De klot jag såg igår hade dock betydligt tjockare handtag än mitt Alexklot. Kändes som att hålla runt en handled.

Jag vet inte om det är bra eller dåligt. Klart är att högrepetitions snatchträning lär bränna i underarmarna. Tjejer och killar med mindre händer kommer nog få problem. Eller förbannat starka händer!
Själv är jag väldigt förtjust i mitt eleikoklot för snatchar (smalare handtag och mindre avstånd mellan handtag och klot) men tycker att RKC-formen är skönare i clean och press. När det gäller tvåhands swingar är väl Eleiko heller inte så bra. Men deras finnish på kloten gör mig lycklig.

Skonsam mot heminredning

Marknaden för kettlebells har vuxit något otroligt det senaste året. Klassiska gamla Sportjohan har hela tre olika märken. En kettlebell är helt klädd i plast och är lika billig som den ser ut. Den sägs vara ”skonsam mot heminredningen”. Det är säkert sant, men kanske inte det jag prioriterar när jag ska köpa ett klot.
De andra två ser okej ut, men jag skulle nog undvika att köpa klot på nätet, utan att testa dem först. Om det nu inte rör om etablerade märken som man vet att många använder.

Kanske dags för Råd & Rön att göra en insats. Eller varför inte Terrier-Sverker på SVT:s Plus. Jag skulle betala dubbel tv-licens för att se honom inleda med lite snatchar och sedan slänga ett 24 kilosklot i sin soptunna.

Comments

Jag är själv ägare av två 20kg Alexklot och kan betvittna om att det breda greppet taxar underarmarna rejält. Tycker ändå att de känns helt ok. Däremot är finishen inte helt bra. Efter ett pass med klotkast på sandstrand så lossnade bitar av ytlacken. Inte så skönt om det skulle lossna just i greppområdet.

Jag såg samma sak på Friskis klot, stor bitar hade lossnat från lacken. Men handtagets tjocklek kan man förstås se som en utmaning!

Oj där ser man. Jag som sade upp mitt F&S medlemsskap dels för att det aldrig hände nåt när jag frågade efter fler KB. Kanske dags att krypa tillbaks nu när ”vintern” är i antågande också…

Tack för en inspirerande blogg!

Kan nu slänga in lite kompletterande information om Alexkloten.

Jag var ute en eftermiddag och körde lite kast med mina Alex 20kg. Helt plötsligt när ett av kloten landadar på grusplanen går handtaget helt av. Brottytan tyder på en jäkla dålig kvalitet. Ser ut som att de är gjutna av något sandaktigt matrial och inte gjutjärn som jag trodde det var. SBI som säljer Alex vägrade reklamera klotet. De säger att de inte är gjorda för att kasta.

Så om ni använder Alex kettlebells. Vårda dem ömt!

Sorry, the comment form is closed at this time.