Jag svettas, alltså finns jag

Descartes

När filosofen Descartes myntade Cogito, ergo sum, ”Jag tänker, alltså finns jag”, hade han uppenbarligen aldrig kört ett VO2maxpass med kettlebell eller ägnat sig åt marklyft.
Jag får ibland frågan om varför jag tränar så mycket (mer sällan idag, folk har vant sig, men jag postar i och för sig långt ifrån alla träningspass). Jag brukar svara att jag tycker att det är roligt och jag mår bra av det. Det är ett standardsvar, men bara halva sanningen.

Jag började träna som 17-åring. Då hade jag dragit omkring som punkare i Haga. Vi ockuperade hus, drack öl på rivningstomterna, spelade i band och hånglade. Vi gjorde rätt mycket, men en sak tog nästan alla avstånd ifrån: Sport och all fysisk ansträngning. Ja, förutom när ett band kom till stan och man pogade så man fick träningsvärk i vaderna, eller sprang ifrån en raggare.

Punken skulle vara frigörande. Men i slutänden var alla totalt fastlåsta. Punken var bara frigörande i musiken och delvis i tanken. Livsstilen var lika sekteristisk som i vilken subkultur som helst. Åtminstone i Göteborg. Alla skulle vara anarkister. Alla skulle vägra att göra lumpen. Alla skulle vara pacifister. Alla skulle tycka att Sverige var en polisstat. Alla skulle ha knuttejackor med nitar. Alla skulle se ”råa” ut, men så fort det kom en raggare eller skinnskalle pep alla iväg som fismesar. Eller så fick dom ett kok stryk.
Inte så konstigt. Den energi som fanns i musiken hittade liksom aldrig ut i kroppen.

Så när jag som 17-åring stod inför karatetränaren Howard Collins på Göteborgs Karate Kai var det en befrielse. Collins lärde oss att utmana vår fysik och vår mentala styrka. Där kroppen tidigare hade varit ett bihang till skinnjackan blev det nu tvärtom.
Disciplin var viktigt. Att fullfölja en tanke var viktigt. Motstånd var viktigt. Hur vi rörde oss var viktigt.
Allt kändes autentiskt. Och precis det är den fysiska träningens kärna – den är autentisk. Eller rättare sagt, den bör vara det.

Det behöver inte betyda att intellektuella processer inte är autentiska. Att läsa en bok, se en film, skriva ett reportage på tjugo sidor eller plöja igenom 500 sidor researchlitteratur kan vara hur autentiskt som helst. Men det räcker inte.
Intellekt utan fysik är som en sjö utan vare sig tillflöde eller utflöde – en stinkande göl. Och bara fysik, utan intellekt, är ingen sjö alls – bara en genomflöde av en massa stimuli.
För att konkretisera: det känns bra att lyfta 150 kilo i marklyft efter en god bok.

Idag har jag burit in en 80-kilos gjutjärnskamin till lantstället och knackat hål i murstocken med slägga och mejsel. Det kittlar i underarmarna. Ömmar i ryggslutet. Stramar i lederna. Det räcker så.
Nu kan jag lugnt se vad resten av världen håller på med. Med träningsvärk i kroppen blir omvärlden så mycket intressantare.

Comments

För att citera Henry Rollins: ”The iron never lies”.
Har själv en ganska gedigen akademisk/humanistiskt/samhällsvetenskaplig bakgrund och har funderat en hel del i ovanstående banor. Thaiboxningen betraktades av Uppsalaomgivningen aldrig som en riktigt legitim ledsagare till Nietzsche och Wittgenstein. Någonstans är det väl Platon och kristendomens fel att vi överhuvudtaget upplever att vi måste separera kropp och sinne. Det finns mycket att säga om detta.
Jon

Kul att du nämner just Henry Rollins. Jag såg honom med Black Flag på 80-talet och han lyckades väl rätt bra att få ut energin av punken i kroppen. Han rentav hotade en kille i pupliken och publiken ville inte vara sämre, utan började slåss med varandra. Jag minns att en kompis till mig blev nersparkad för de trappor som Liljeros brukar träna trappsprint i. Ouch…
Jag är inte så beläst i filosofi, men du har säkert en poäng i det du säger. Annars tror jag att den värdegemenskap som folk bygger – kulturarbetare eller kroppsbyggare – ofta handlar mer om vad man inte är och vad man inte vill kopplas ihop med, än tvärtom. Men visst, man kan utveckla det här hur långt som helst. En driven författare som nästan ägnar en hel bok åt ämnet är Sven Lindqvist. Läs ”Bänkpress” – riktigt bra!

Ska läsa den. Bifogar länk till hela Henry Rollins texten om du inte har läst det http://www.gittlen.com/rollins.htm
Black Flag Live. Mäktigt!
Jon

Tack för länken, hade inte läst texten den tidigare. Lysande! Bukowski tog till flaskan och Rollins skivstången.

Texten och attityden påminner en del om det som alpinisten Mark Twight, http://www.gymjones.com, skrivit. Hans bok ”Kiss or kill, confessions of a serial climber” är också en höjdare. Fan, nu blev jag inspirerad. Jag sticker å tränar. Nu.

PS Black Flag var bland det bästa jag sett.

”Pain, I came to feel, might well prove the sole proof of the persistance of consciousness within the flesh, the sole physical expression of consciousness. As my body acquired muscle, and in turn strength, there was gradually born within me the tendency towards positive acceptance of pain, and my interest in physical suffering deepened”

Yukio Mishima

Rollins vet vad har snackar om 🙂 Tack för länken!

Mishima har stått på min måste-läsa-lista länge. Bland annat Mark Twight har citerat honom. Jag har fattat att han var en enormt komplex personlighet: en extremt framgångsrik författare som längtade tillbaka till samurajernas tid och ville leva efter bushido-kodexet. Han försökte 1970 genomföra en statskupp i japan, misslyckades och begick seppuku. Att han förmodligen var gay eller bi gör väl honom ännu mer mytisk.
Men jag tror inte RFSL skulle vilja ta i honom med tång. Han verkar vara just den typ av personligheter som är så svår att sätta i ett fack. Ähh, jag spekulerar. Jag får läsa honom.

Ha ha. Roligt. Köpte precis ”Sun and Steel”.
Jon

Oj, det här börjar utvecklas till en läsecirkel: Reclaim the novel.

Också sett Black Flag live! Och jag har också läst filosofi på universitet! Och jag har också tränat thaiboxning (och SW/BJJ/MMA) i Uppsalaområdet! Jag är som essensen av er allihop! 🙂

Jon: Jag är för övrigt också skeptisk till dualismen (om jag nu uppfattade dig rätt), men det är lätt att se hur problemet uppstått.

Sent svar, men vi får nog plocka upp den här tråden framöver igen. Filosofi, Rollins, kampsport och en galen japan. Här finns tillräckligt för en doktorsavhandling. Gott nytt år!

Sorry, the comment form is closed at this time.